Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytania dotyczące pozycjowania mojej strony.
Pozycjonowanie.pl > Pozycjonowanie, promocja serwisów, spamowanie, narzędzia > Pozycjonowanie
v.i.p.
Witam wszystkich, jako nowy użytkownik tego forum. Chciałbym nawiązać dyskusję na temat mojego forum i uzyskać przydane porady i informacje. Przez około dwa tygodnie pracowałem nad swoim forum (skrypt+modyfikacje+grafika+domena itp). Nie żałuje ani minuty spędzonej na dopracowaniu go do perfekcji. Na sam początek zapodam link : http://www.vip-forum.pl

Po wejściu na forum pewnie was odrzuca, że jest to forum wielotematyczne, a tym samym o niczym. Miałem tego świadomość od początku, wiem że strasznie ciężko będzie się wybić bo jest tego mnóstwo. Pamiętam, jak około 2 lata temu sam byłem użytkownikiem jednego ogromnego takiego forum i wiem jakie wtedy królowały fora wielotematyczne, ogólnotematyczne, różnotematyczne czy jak to nazwać. Teraz patrzę i widzę że wiele się zmieniło, są całkiem nowe wyżej w google oraz bardzo popularne, m. in. to mnie skusiło do założenia forum wielotematycznego.

Jednak nie jest to takie forum wielotematyczne jak inne. Skupiłem się aby forum wyglądało z klasą, z prestiżem, żeby nie było żadnych błędów graficznych. Kolorystka ciemna, złota, jakiej nie spotyka się w takich forach. Hasło główne rzuciłem "forum tylko dla vipów", jako coś niedostępnego dla każdego, a coś do czegoś każdy chciałby należeć. Myślałem też nad hasłami typu "ekskluzywne forum", "rozmowy z wysokiej półki" itp. Nie wiem co jest dobre, czuję że coś całkiem innego może być lepsze. Jest wiele interesujących modyfikacji i od samego początku domena .pl. To ludzi skusiło, myślałem, że ogromnie ciężko będzie ruszyć, jednak wczoraj na całkiem innym forum gdzie się udzielam założyłem tak z nudów temat z poradami jak rozkręcić forum, podesłałem linki do chętnych osób około 30 i po niecałych 24 godzinach mam 20 userów, 200 postów. Zdziwiłem się, w sumie nie planowałem otwarcia forum, nawet nie było założonych tematów, chciałem zająć się wcześniej pozycjowaniem. Jak widać, coś z tego może być.

Przechodząc do pozycjonowania, od samego początku chciałbym iść w dobrym kierunku. Nie wiem pod jakimi hasłami się reklamować, jak zbudować skuteczne linki do mojej strony (nie wiem czy wszędzie umieszczać jeden taki sam, czy różne). Głównie to nie mam pojęcia, pod jakimi frazami pozycjonować i jakie dobrać słowa kluczowe. Tzn, sam na pewno coś bym wymyślił, ale nie chce pobłądzić. Jak budowa strony idzie mi dość dobrze, tak pozycjonowanie już mniej. Przeczytałem artykuły na tym forum, wiele z nich nie rozumiem do końca. Chciałbym w tym temacie wszystkie moje zapytania wyjaśnić i uzyskać porady. Podpowie ktoś, jak rozpocząć skutecznie pozycjonowanie, głównie jakie dobrać hasła, linki, słowa klucze do mojej strony? Ma ktoś jakieś inne propozycje?

Pozdrawiam
Ps. na moim forum zainstalowałem modyfikację ułatwiające pozycjowanie (forum przyjazne botom, plik xml, dynamiczne meta description, linki do losowych tematów na stronie głównej).
balas
IMHO pozycjonowanie forum na główne frazy mija się z celem. Na początek zajmij się raczej tworzeniem kontentu(tematy, posty) i pozycjonowaniem longtail. Z pewnością lepiej na tym wyjdziesz.

pozdrawiam i życzę powodzenia smile.gif
v.i.p.
Hmm czyli konkretnie czym się mam zająć? Nie mam obszernej wiedzy na temat pozycjonowania jak inni.
Chodzi mi o to, że chciałbym już się wymieniać linkami, bannerami, promować forum pod pewnymi hasłami i umieszczać w sieci linkami, ale nie wiem właśnie pod jakimi słowami, hasłami, słowami kluczowymi...
v.i.p.
Podpowie ktoś, jakie dobrać słowa kluczowe, title i opis? Chciałbym rozpocząć reklamę w sieci i od razu dobre linki dodawać.
Svirus
Słowa kluczowe związane z działami jakie masz na forum. Skup się na zdobywaniu linków do podstron i zachęcaj użytkowników do tworzenia ciekawych wątków i tematów z dobrą treścią.
bioevo
Treść nie jest taka ważna, przecież boty nie rozpoznają tego czy ktoś pisze bez sensu, czy z sensem, liczy się Wall of Text wink.gif
Svirus
Treść dla użytkowników ma być przydatna a nie dal botów, przecież to jest forum... przyciągniesz dużą ilość userów, to jest szansa że będą oni tworzyli dla ciebie naturalne linki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.