Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy Googlebot klika w linki zewnętrzne?
Pozycjonowanie.pl > Pozycjonowanie, promocja serwisów, spamowanie, narzędzia > Pozycjonowanie
Jobooble
Witam. Jestem początkującym użytkownikem i mam bardzo małe pojęcie o pozycjonowaniu. Moje pytanie odtyczy nie tyle samego pozycjonowanie, co GoogleBota.
Projektuję serwis internetowy, w którym będzie bardzo wiele odnośników do stron zewnętrznuch. Kiedy użytkownik kliknie w taki link, do mojej bazy danych trafi o tym informacja.
Czy GoogleBot odwiedzając stronę (strona będzie pozycjonowana) też będzie klikał we wszystkie linki ? I czy do bazy również trafi o tym info ?

Dzięki z góry za pomoc smile.gif
balas
Tak
Jobooble
Dzięki, a czy jest jakiś inny sposób aby go powstrzymać przed tym niż plik robots.txt ?? Jest jakiś sposób żeby sprawdzić że kliki są od GoogleBota ? (przechowuję również IP klikających)
proks
dajesz rel=nofollow i roboty "nie klikają"
Ale jak to będzie jakiś katalog, albo inny serwis, do którego użytkownicy sami się dopisują, to dość mocno ich to zniechęci.
boota rozpoznasz badając 'user agenta' użytkownika wchodzącego na stronę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.