Pozycjonowanie.pl: Pozycjonowanie forum - Pozycjonowanie.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Pozycjonowanie forum Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   martens 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa: Members

Napisano 26 listopad 2007 - 07:10

Witam,

przede wszystkim, chciałbym się przywitać, ponieważ to mój pierwszy post biggrin.gif

Zdążyłem sobie dzisiaj przejrzeć sporo wątków z działu pozycjonowanie, bardzo pouczająca lektura. Z drugiej strony jednak, nadmiar informacji prowadzi do pewnego chaosu, a próbuję zaplanować konkretne działania. Oto jak wygląda sytuacja:

- uruchomiłem dwa tygodnie temu forum (vbulletin + vbseo + trochę ręcznych optymalizacji w kodzie, np. no-follow na linkach wychodzących prawie wszystkich, znaczniki h1 - h2 w strategicznych miejscach itd.)
- forum, jak na czas swojego funkcjonowania, ma się bardzo dobrze - prawie 500 zarejestrowanych (z czego większość aktywnych) użytkowników, 20 tys. postów (to bardzo "rozgadana" nisza)
- w google zaindeksowanych jest obecnie 2500 stron, ale postęp jest szybki (zeszły tydzień było 500, w sobotę 1100, dzisiaj 2500)
- dziennie Google przysyła w tej chwili około 150 gości na bardzo różne frazy, ale to wszystko bardzo "długi ogon" - nie jest to w żadnym wypadku efekt celowego pozycjonowania na te frazy

Mam budżet miesięczny około 500 zł na pozycjonowanie tego serwisu. Zastanawiam się teraz, jaka byłaby optymalna strategia:

- systemy wymiany linków prosto do forum?
- systemy wymiany linków do zaplecza (nie mam go, musiałbym tworzyć) i zaplecza do forum
- precle?

Chciałbym stworzyć system długoterminowy, który co miesiąc rósłby w siłę i pozwalał potem uruchamiać projekty powiązane (za jakiś czas pod forum ma zostać podłączony sklep internetowy).

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ToyotaSupra 

• Mroczny Onanista
  • PipPipPip

Napisano 26 listopad 2007 - 09:30

za 500 pln miesiecznie to se mozesz bardzo przyzwoite zaplecza porobic, i polecałbym isc Ci tą drogą oraz w miedzyczasie się rozwijac smile.gif zauwaz, ze na zapleczu tez bys mial jakis ruch wiec powieszenie google bezsensa na zapleczu moze byc miłe smile.gif jezeli zaplecza bedą jakims sensownymi serwisami, a nie preclokatalogiem czy innym gównem, to dodatkowo mozesz na tym zarobic, albo promujac programy partnerskie, albo sprzedając usługi, albo co tam chcesz smile.gif idz w stronę 2.0 a zaplecze bedą Ci ludzie sami linkować smile.gif

Pozdro, Toy

Przeczytaj !!! *** Aktualnie pozycjonuję: zakłady sportowe i przemysłowe hehe...
jak słowo daję, PUSTE SERPY, nisza czeka :) *** że co, że jak, no właśnie :) YEAH
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   martens 

• Newbie
  • Pip

Napisano 26 listopad 2007 - 10:53

QUOTE(ToyotaSupra @ Nov 26 2007, 10:30 PM) Wyświetl post

za 500 pln miesiecznie to se mozesz bardzo przyzwoite zaplecza porobic, i polecałbym isc Ci tą drogą

dzięki za podpowiedź. Też mam wrażenie, że to jest słuszny kierunek, natomiast moim problemem jest pewien brak doświadczenia w tworzeniu takiego zaplecza - chciałbym maksymalnie efektywnie wykorzystać ten budżet, którym dysponuje. Gdybym miał budżet bliski zeru, miałbym dużo mniej wątpliwości co do obrania tej czy innej drogi biggrin.gif
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Luk 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 27 listopad 2007 - 12:10

jak chcesz miec mocne zaplecze z unikalnym contentem wysokiej jakosci to np.
1. znajdź w domu książki których autorzy zmarli do 1937:D (prawa autorskie obowiązują 70 lat po śmierci autora)
2. wyselekcjonuj te powiązane z twoim forum tematycznie
3. zeskanuj np. jeden rozdział albo 20 pierwszych stron
4. skany potraktuj OCR (na tym etapie masz juz content)
5. zainstaluj swietnie zoptymalizowany skrypt jakim jest WordPress, zaimplementuj dodatkowo jakas wtyczke wtyczke seo
6. kopiuj, wklej, kopiuj, wklej
7. podlinkuj (oby nie za pomoca crosslink)
8. linkuj z tych artykulow do forum z rozmaitymi anchorami i do roznych podstron (dobrze by bylo zeby anchor odpowiadal tematyce strony)
9. kup kolejna domene, i zcznij proces od poczatku

ja nie bylem na tyle wytrwały żeby zerealizowac swój pomysł;D ale moze kiedys.

dodatkowo uwazaj jesli chesz tworzyc zaplecze "biznesowe" (mocne, ktore ma ci przyniesc jeszcze jakies korzysci dodatkowe korzysci poza linkami) bo zwykle konczy sie to duzym projektem, i tym ze bedziesz podtrzebowal zaplecza pod zaplecze. ale jesli masz czas i pieniadze[choc 500zl to troche malo na takie zabawy] to uwazam ze warto.
a smietniki typu ML i tak mozesz stawiac na subdomenach. instalacja skryptu nic nie kosztuje a content produkuje sie sam.

edit: osobiste prawa autorskie (tzn takie ktore pozwalaja na wiazanie autora z utworem) nie wygasaja nigdy, mowiac o 70 latach od smierci autora mialem na mysli wygasniecie autorskich praw majątkowych tongue.gif
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   martens 

• Newbie
  • Pip

Napisano 27 listopad 2007 - 12:57

QUOTE(Luk @ Nov 27 2007, 01:10 AM) Wyświetl post

dodatkowo uwazaj jesli chesz tworzyc zaplecze "biznesowe" (mocne, ktore ma ci przyniesc jeszcze jakies korzysci dodatkowe korzysci poza linkami) bo zwykle konczy sie to duzym projektem, i tym ze bedziesz podtrzebowal zaplecza pod zaplecze. ale jesli masz czas i pieniadze[choc 500zl to troche malo na takie zabawy] to uwazam ze warto.
a smietniki typu ML i tak mozesz stawiac na subdomenach. instalacja skryptu nic nie kosztuje a content produkuje sie sam.

Dzięki za podpowiedzi - co do kontentu wysokiej jakości - produkuje się właśnie - co najmniej dwa serwisy tematycznie powiązane z głównym powstaną z unikalnym contentem. Powiedzmy, że będą to książki, ale przepisane własnymi słowami :-) Mam kilka takich osób, które to robią... bezpłatnie ;-).

Co do budżetu - te 500 zł miesięcznie to jest mój aktualny budżet na ten konkretny serwis. Jak się okaże, że zaplecze się rozwija i przynosi konkretne korzyści, to i budżet będzie się zmieniał.

A o co chodzi ze "śmietnikami typu ML"? Czy ML to mocne linki? Jaka korzyść dla mnie z takiego śmietnika - właśnie ten kontent, który się produkuje, z którego mogę również linkować?

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Luk 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 27 listopad 2007 - 01:49

QUOTE(martens @ Nov 27 2007, 12:57 AM) Wyświetl post

A o co chodzi ze "śmietnikami typu ML"? Czy ML to mocne linki? Jaka korzyść dla mnie z takiego śmietnika - właśnie ten kontent, który się produkuje, z którego mogę również linkować?

dokladnie jak piszesz:>
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   martens 

• Newbie
  • Pip

Napisano 27 listopad 2007 - 01:56

QUOTE(Luk @ Nov 27 2007, 02:49 AM) Wyświetl post

dokladnie jak piszesz:>

ok, dzięki za pomoc.

I jeszcze jedno pytanie - przeglądałem archiwum, ale nie mogę się zdecydować: czy jest sens kupować seo addera 5 jako narzędzia do wzmacniania zaplecza? A przynajmniej do jego przyspieszonej indeksacji?

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   leszczu 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 27 listopad 2007 - 11:41

moim zdaniem adder to nie jest taka głupia sprawa. jeśli cena jest dla ciebie ok to bierz. do linkowania zaplecz dobre, nawet strone pozycjonowaną można po jakimś czasie do addera wrzucić.

a co do ml to po pierwsze linkować możesz z tego bezpośrednio do strony pozycjonowanej, a możesz też wrzucić na takie strony jakiś system wymiany linków. są tychże 2 rodzaje: rotacyjne i stałe. daj stałe do linkowania strony pozycjonowanej oraz troche rotacyjnych i stałych do linkowania zaplecza.

i powinno być ok! biggrin.gif

Sichuan nadzieję, że compatriots na gładko odpływu nad ich trudności, z wczesnym klęski! 全中国的人民都在为你们祈祷! Wszyscy ludzie są Chiński modląc się za was! ! ! 阳光总在风雨后 , W słońce po deszczu,
祝福四川! Sichuan błogosławieństwo! ! ! ! ! ! ! 祝福所有的四川人民平平安安! Pobłogosław wszystkich ludzi Sichuan bezpiecznie! ! ! ! ! ! !

na moc unikalnego contentu, trafficu przybywaj !!!!!!!!
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Johny_Ripper 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 27 listopad 2007 - 10:00

QUOTE(martens @ Nov 26 2007, 07:10 PM) Wyświetl post

- uruchomiłem dwa tygodnie temu forum (vbulletin + vbseo + trochę ręcznych optymalizacji w kodzie, np. no-follow na linkach wychodzących prawie wszystkich, znaczniki h1 - h2 w strategicznych miejscach itd.)
- forum, jak na czas swojego funkcjonowania, ma się bardzo dobrze - prawie 500 zarejestrowanych (z czego większość aktywnych) użytkowników, 20 tys. postów (to bardzo "rozgadana" nisza)
- w google zaindeksowanych jest obecnie 2500 stron, ale postęp jest szybki (zeszły tydzień było 500, w sobotę 1100, dzisiaj 2500)
- dziennie Google przysyła w tej chwili około 150 gości na bardzo różne frazy, ale to wszystko bardzo "długi ogon" - nie jest to w żadnym wypadku efekt celowego pozycjonowania na te frazy

ale żeś się rozmarzył, takie rzeczy to tylko w erze. Kolejny post zachęcający do kupna seo addera 5. Wywalcie to do kosza.

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Luk 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 27 listopad 2007 - 10:51

moze faktycznie jak na dwa tygodnie to troche przydobre wyniki:> a moze kolega ma naprawde rozgadana nisze:> poza tym adder na wspomaganie pozycjonowania zaplecza dla stron sie nadaje ;))
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   martens 

• Newbie
  • Pip

Napisano 28 listopad 2007 - 12:37

Witam,

koledze Ripperowi wysłałem PW, która powinna rozwiać jego wątpliwości biggrin.gif Forum jest prawdziwe, istnieje i ma takie wyniki, jak podałem.

Co do zachęty do zakupu - nie mam nic wspólnego ze sprzedażą tego programu - nie jestem jego właścicielem, nie podałem też żadnych linków partnerskich - więc nie rozumiem komentarza. Mam określony budżet, chcę wykorzystać ten budżet na budowę zaplecza i zadaję w związku z tym pytania na temat dostępnych opcji, licząc na to, że osoby mające praktyczne doświadczenia, będą w stanie udzielić mi wskazówek...

Przy okazji, oczywiście dziękuję za wszelkie dotychczasowe porady.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   ToyotaSupra 

• Mroczny Onanista
  • PipPipPip

Napisano 28 listopad 2007 - 02:03

albo chce się miec mocne zaplecze, albo kupę smile.gif mocne zaplecze też trzeba linkować mocnymi linkami, seoadder jest w tym zbędny smile.gif osobiście odradzam smile.gif pozycjonowanie, to nie umiejętnosć obsługi spamiarki linkami, tylko coś więcej smile.gif
Pozdro, Toy

Przeczytaj !!! *** Aktualnie pozycjonuję: zakłady sportowe i przemysłowe hehe...
jak słowo daję, PUSTE SERPY, nisza czeka :) *** że co, że jak, no właśnie :) YEAH
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   martens 

• Newbie
  • Pip

Napisano 28 listopad 2007 - 03:06

QUOTE(ToyotaSupra @ Nov 28 2007, 03:03 AM) Wyświetl post

albo chce się miec mocne zaplecze, albo kupę smile.gif mocne zaplecze też trzeba linkować mocnymi linkami, seoadder jest w tym zbędny smile.gif osobiście odradzam smile.gif pozycjonowanie, to nie umiejętnosć obsługi spamiarki linkami, tylko coś więcej smile.gif

dziękuję za kolejną sugestię ;-). Rozumiem, że gdzieś jest punkt wyjścia - mocne zaplecze można linkować dalszym mocnym zapleczem, które można linkować jeszcze dalszym mocnym zapleczem itd. biggrin.gif Ale czym linkować punkt wyjściowy w takim razie?

0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   martens 

• Newbie
  • Pip

Napisano 29 listopad 2007 - 04:53

Zdaje się, że ktoś nieco skrócił wątek o kilka ostatnich postów biggrin.gif
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   pawelwel 

• Member
  • PipPip

Napisano 30 listopad 2007 - 07:21

Ja proponuje wykupic linki na innych forach wink.gif
Linkme moje forum strasznie podniosl z gorę.
Przed zastosowaniem linkme na forumw chodzilo 120 unilaknych dziennie, nagle liczba wzrosla do 600, dla niedowiarkow pokazuje statystyki.

Na moje forum 80% jest ludzi z wyszukiwarki, z tego 80*0,8% z google, tez w wiekszosci na slowa kluczowe, ktore nigdy nie byly pozycjonowane. Moje forum dodaje do katalogow od ponad roku bez przerwy, kiedy zauwazylem, ze pozycja forum w google zaczela spadac, zajalem sie takze linkme. Wymieniam sie linkami z dwoma forami(z jednym blisko rok czasu)
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1