przede wszystkim, chciałbym się przywitać, ponieważ to mój pierwszy post
Zdążyłem sobie dzisiaj przejrzeć sporo wątków z działu pozycjonowanie, bardzo pouczająca lektura. Z drugiej strony jednak, nadmiar informacji prowadzi do pewnego chaosu, a próbuję zaplanować konkretne działania. Oto jak wygląda sytuacja:
- uruchomiłem dwa tygodnie temu forum (vbulletin + vbseo + trochę ręcznych optymalizacji w kodzie, np. no-follow na linkach wychodzących prawie wszystkich, znaczniki h1 - h2 w strategicznych miejscach itd.)
- forum, jak na czas swojego funkcjonowania, ma się bardzo dobrze - prawie 500 zarejestrowanych (z czego większość aktywnych) użytkowników, 20 tys. postów (to bardzo "rozgadana" nisza)
- w google zaindeksowanych jest obecnie 2500 stron, ale postęp jest szybki (zeszły tydzień było 500, w sobotę 1100, dzisiaj 2500)
- dziennie Google przysyła w tej chwili około 150 gości na bardzo różne frazy, ale to wszystko bardzo "długi ogon" - nie jest to w żadnym wypadku efekt celowego pozycjonowania na te frazy
Mam budżet miesięczny około 500 zł na pozycjonowanie tego serwisu. Zastanawiam się teraz, jaka byłaby optymalna strategia:
- systemy wymiany linków prosto do forum?
- systemy wymiany linków do zaplecza (nie mam go, musiałbym tworzyć) i zaplecza do forum
- precle?
Chciałbym stworzyć system długoterminowy, który co miesiąc rósłby w siłę i pozwalał potem uruchamiać projekty powiązane (za jakiś czas pod forum ma zostać podłączony sklep internetowy).
Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pomoc