Pozycjonowanie.pl: Jak tworzyć farmy - Pozycjonowanie.pl

Skocz do zawartości

• 7 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Jak tworzyć farmy Tutorial Oceń temat: ****- 3 głosy

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   trakker 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa: Members

Napisano 08 marzec 2006 - 04:17

Jak zostać farmerem?
... czyli rolnictwo nowoczesne - najatrakcyjniejszy kierunek studiów!

Czym jest farma?

Farma to strona, która jest dobrze zaindeksowana przez wyszukiwarki. Wartość farmy należy oceniać po (kolejność według ważności):
1) ilości zindeksowanych stron,
2) ilości linków wychodzących,
3) PR (w przypadku Google)

Najbezpieczniejsze farmy to strony, które posiadają poprawny content - np. teksty piosenek, opisy filmów, itp. Mogą bezpiecznie robić za zaplecze dla naszych spamów. Wiem z doświadczenia, że takie strony nie są banowane przez Google choćby nawet reklamowały bezpośrednio spamy.

Jak zrobić farmę?

1. Znaleźć odpowiedni content

Takim przykładowym contentem mogą być teksty piosenek (są to dość obszerne bazy). Najlepiej gdy content jest unikalny, ale nie mogą to być śmieci keywordowe, bo takie coś może zostać zbanowane.

2. Stworzyć layout

Strona musi jakoś wyglądać. Jeśli ktoś nie ma talentu do zrobienia estetycznej strony to można skorzystać z darmowych szablonów - są ohydne, ale mają grafike i wygladają jak typowa strona.

3. Znaleźć odpowiednią domenę

Jak wiadomo - najlepsze są domeny dopiero co wyekspirowane (.pl lub inne narodowe). Domeny TLD, ktore się ekspirują są automatycznie przez Google'a zauważane, wobec czego takie domeny zazwyczaj tracą power po ekspiracji.

4. Deployment

Wrzucamy naszą stronę na jakiś hosting - najlepiej, gdy jest to unikalne IP. Jedna farma - na jedno IP. Polecam zadbać o revDNS - daje to trochę. Można też korzystać z shared hostingu, ale nie skupiajcie wszystkich stron u jednego usługodawcy.

5. Reklama

Temat rzeka i bynajmniej nie na ten tutorial. Ważne, żeby skierować do farmy linki z różnych stron (np. kupić), najlepiej PR 3-5. Nie dodawajcie strony w formularzu zgłoszeniowym Google! Po linkach Googlebot sam do was dotrze. Jeśli macie taką możliwość linkujcie do strony głównej i do podstron farmy.

Życie na farmie jest nudne i powolne...

Googlebot najpierw zaindeksuje tylko stronę główną. W zależności od siły linków nastąpi potem indeksacja do max. 128 stron. Później stopniowo zacznie rosnąć tysiącami, dziesiątkami tysięcy (i od siły linków zależy gdzie się ta indeksacja zatrzyma - no chyba, że wam podstron zbraknie biggrin.gif). Czasami indeksacja Google zajmuje dość długo.

Jeśli domena jest nowa - nie martwcie się PR. To pokazywane przez toolbar aktualizowane jest co kilka miesięcy, ale Googlebot na wewnętrzne potrzeby sam sobie wylicza PR częściej. Nie będziecie otrzymywać na te farmy dużo trafficu, ale będziecie mieć siłę linkowania.

Jak zbudować stodołę?

Ogólne:
- Pamiętajcie, żeby farma wyglądała jak normalna strona. Musi mieć grafikę.
- URLe powinny być przyjazne. Warto skorzystać z mod_rewrite i udać, że to wszystko statyczne strony.
- W linku powinny być odpowiednie keywordy, np. domena.pl/Zespol/Piosenka.htm.

Linkowanie wewnętrzne:
- Na głównej stronie do 200 linków (najlepiej ~80).
- Na podstronach do 100 linków (najlepiej ~50).
- Nie bać się rozbijać podstrony na kolejne podstrony (np. Zespol/strona1.htm, Zespol/strona2.htm).
- Dać sitemap.
- Struktura serwisu drzewiasta, z backlinkiem do strony linkującej.
- Na każdej podstronie link do strony głównej z grafiki (logo serwisu gdzieś w góry strony).
- Linki muszą mieć małe i duże litery, żadnych znaków interpunkcyjnych typu wykrzykniki i kropki.
- Linki niech zawierają jeden keyword.

Reklamy:
- Adsense wskazane byle nie łamiące TOS,
- Innych nie - i tak z reklam i adsense prawie nic na farmach nie zarobicie.

Czas coś zasiać...

Przyjmuję, że wasza farma już działa. Ma zaindeksowaną dość duża ilość stron. Możecie zacząc powoli linkować do swoich spamów. Nie przesadzajcie z ilością linków. Polecam 2 linki ze strony głównej (do głównej strony spamu i jednej podstrony), na podstronach (nie wszystkich) po 1 linku do podstrony spamu. Mając kilka farm można poeksperymentować, ale mi takie właśnie linkowanie daje najlepsze rezultaty. Ważne żeby mieć kilka-kilkanaście spamów, żeby z farm móc reklamować różne spamy a nie tylko jeden. Mając kilka farm nie linkujcie z każdej z takim samym anchorem. Najlepiej gdy anchory pomiędzy farmami się różnią choć lekko. Za pomocą farm można później popularyzować inne farmy przy ich początku życia, żeby przyśpieszyć ich indeksację (ale trzeba też zadbać o inną popularyzację, gdyż ilość zaindeksowanych stron może zacząć spadać jak całkowicie przestaniecie linkować do farmy).

Czy to się opłaca?

Jasne, że sie opłaca. Jak komuś się nie opłaca to chętnie odkupie od niego farmy. cool.gif Farmy mogą służyć długofalowo. Jeszcze nigdy na żadną farmę robioną według powyższych zaleceń nie dostałem bana, a dostałem w swoim życiu już naprawde dużo banów. rolleyes.gif

██████ PeakClick ██████
0

#2 Guest_Maddox_*

• Grupa: Guests

Napisano 08 marzec 2006 - 05:03

Swietny post, przypinam go na gorze i postaram sie jeszce dzisiaj zapodac troche materialow do budowania takich sajtow jak lyricsy i inne
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   shmo 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 08 marzec 2006 - 05:58

Ja takie farmy robiłem swego czasu na klonach dmoza. O nawet się trzyma kilkadziesiąt tysięcy podstron na kilku z nich (choć dawno olane, więc widać że goglowi to pasuje).
Zgodnie z aktualnymi trendami - TYLKO SEXOWNY ID 69 DA CI TRAFIK O JAKIM MARZYSZ ;D
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   gustaw 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 08 marzec 2006 - 06:26

Na głównej stronie do 200 linków (najlepiej ~80).

W chwili gdy rozpoczynasz nową farmę, to linki są do Twoich podstron, czy może do jakichś adresów w WEB?

- Adsense wskazane byle nie łamiące TOS,
- Innych nie - i tak z reklam i adsense prawie nic na farmach nie zarobicie.

Tzn, w połączeniu adsense z reklamami, czy i tak nic na nich nie zarobimy? wink.gif

Jeśli chodzi o AdSense, to mam pytanie: na wszystkie subdomeny wklejasz taki sam kod reklamy?

Wszystkie doory, mogą być chyba o innej tematyce, niż strona główna?

Czy umieszczasz parę reklam adsense na jednej stronie?

Spam happy! :)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   trakker 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 08 marzec 2006 - 06:39

W chwili gdy rozpoczynasz nową farmę, to linki są do Twoich podstron, czy może do jakichś adresów w WEB?

Linki są oczywiście do podstron, żeby się zindeksowały. Można w contencie wrzucić pare linków do zewnętrznych serwisów, ale to nie jest potrzebne.

Tzn, w połączeniu adsense z reklamami, czy i tak nic na nich nie zarobimy?

Tak, bo na tych stronach nie będziesz mieć ruchu - będą tylko zaindeksowane, będą generować bardzo mało ruchu, ale będą mogły dawać power twoim spamom.

Jeśli chodzi o AdSense, to mam pytanie: na wszystkie subdomeny wklejasz taki sam kod reklamy?

Tak.

Wszystkie doory, mogą być chyba o innej tematyce, niż strona główna?

Przecież ja pisze o farmach, a nie o doorway'ach. Doorway'e nazywam spamami.

██████ PeakClick ██████
0

#6 Guest_Maddox_*

Napisano 08 marzec 2006 - 09:29

Co do farm to mozna uzyc nastepujacy content:

DMOZ:

http://rdf.dmoz.org/ - jest tutaj do pobrania tzn dump (czyli kopia zawartosci), maja tam kilka plikow, min strukture katalogu oraz zawartosc, czyli wszystkie linki do stron, opisy itd...

Jest troche oprogramowania na necie co moze to obsluzyc
http://www.nicecoder.com/dmoz_extractor.php - pod winde
http://search.cpan.org/~paul/DMOZ-ParseRDF-0.14/ParseRDF.pm - gotowy modul do perla smile.gif
http://www.rainwaterreptileranch.org/steve/sw/odp/ - programik ODP 2DB, wklada dumpa do bazy danych smile.gif
http://www.cgi-interactive-uk.com/mysql_dmoz_rdf_parser.html - jeszcze jeden

LYRICSY, czyli teksty piosenek jak pisal trakker

tu mozecie pobrac moja baze, po rozpakowaniu ma 400 mb, mase artystow i ich teksty piosenek. tytuly itd, sam uzywam tej bazy mam bardzi duzy sajt z lyricsami, ktory odpalilem chybe ze 3 lata temu smile.gif) Moze sie komus przyda.

http://www.itcg.pl/lyr.sql.gz
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Kozak 

• Newbie
  • Pip

Napisano 16 marzec 2006 - 12:15

Witam,
Ciekawy topic smile.gif

Maddox - Niezła baza piosenek, ja sam mam 100mb smile.gif. Tylko niestety nie mam skryptu do obsługi tej ze bazy sad.gif

Moze ktos ma jakis niepotrzebny skrypcik?
0

#8 Guest_Maddox_*

Napisano 16 marzec 2006 - 12:16

QUOTE(Kozak @ Mar 16 2006, 12:15 AM) Wyświetl post

Witam,
Ciekawy topic smile.gif

Maddox - Niezła baza piosenek, ja sam mam 100mb smile.gif. Tylko niestety nie mam skryptu do obsługi tej ze bazy sad.gif

Moze ktos ma jakis niepotrzebny skrypcik?

taki skrypt to parenascie minut pisania w PHP smile.gif

0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Kozak 

• Newbie
  • Pip

Napisano 16 marzec 2006 - 12:26

Jak ktoś ma talent to zapewne tak, ale ja takiego nie posiadam :] przynajmniej w tej dziedzinie tongue.gif

może ktoś jednak oda skrypcik piosenek w dobre ręce biggrin.gif
0

#10 Guest_Maddox_*

Napisano 16 marzec 2006 - 12:27

QUOTE(Kozak @ Mar 16 2006, 12:26 AM) Wyświetl post

Jak ktoś ma talent to zapewne tak, ale ja takiego nie posiadam :] przynajmniej w tej dziedzinie tongue.gif

może ktoś jednak oda skrypcik piosenek w dobre ręce biggrin.gif

a probowales cos programowac? to wazna umiejetnosc:)
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Kozak 

• Newbie
  • Pip

Napisano 16 marzec 2006 - 12:44

Próbowałem i dalej próbuje na razie nie idzie mi to najlepiej :](przynajmniej tak jak bym chciał tongue.gif) ale może dostane jakiegoś cudownego olśnienia i kto wie biggrin.gif
Na razie: pascal, c++ wink.gif i od czwartku pierwsze kroczki w php smile.gif

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Tradycja 

• Newbie
  • Pip

Napisano 17 marzec 2006 - 04:21

hmm Maddox dzieki za baze, fajna sprawa smile.gif

moze by sie przydalo zrobic jakas gielde spamowego contentu na zasadzie do grupy wchodzi ktos kto udostepnia swoje (przykladowo) min 100MB i wtedy moze sobie pociagnac cudzy spam

wydaje mi sie to by bylo oplacalne dla wszystkich bo mozna by sobie robic niezle mixy
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   vgo 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:zglaszanie spamu :P hihi

Napisano 17 marzec 2006 - 04:42

Tradycja> mi sie podoba ten pomysl :]
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   mbojan 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:.

Napisano 17 marzec 2006 - 05:28

To ja moze baze artykulow udostepnic ;-)
asdfasdfasfasdfasfsadfasfd
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   vgo 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 17 marzec 2006 - 05:35

ja jak narazie mam:
- plik txt z 119 561 polskimi slowami, kazde slowo jest w oddzielnej linijce
- bazde piosenek ok 392 mb [ktos z tego forum ja udostepnil]
- plik txt z 2 literowymi nazwami, od aa do zz
- plik txt z 3 literowymi nazwami, od aaa do zzz
- plik txt z 4 literowymi nazwami, od aaaa do zzzz

te 3 ostanie, mozna uzyc jak sie szuka krotkiej wolnej domeny,
wystarczy tylko dodac koncowke i jakims skryptem/programem szukac wolnych domen

0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   mbojan 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:.

Napisano 17 marzec 2006 - 06:33

QUOTE(vgo @ Mar 17 2006, 05:35 PM) Wyświetl post

- plik txt z 119 561 polskimi slowami, kazde slowo jest w oddzielnej linijce

No a po co polskie slowa? Zreszta same slowa to chyba nie maja zadnej wartosci.

- plik txt z 2 literowymi nazwami, od aa do zz
- plik txt z 3 literowymi nazwami, od aaa do zzz
- plik txt z 4 literowymi nazwami, od aaaa do zzzz

Nie wiem po co komu takie pierdoly :-) Chyba kazdy potrafi sobie wygenerowac samemu :-)

asdfasdfasfasdfasfsadfasfd
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   vgo 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 17 marzec 2006 - 06:55

od czegos zawsze trzeba zaczac tongue.gif
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   usser 

• Newbie
  • Pip

Napisano 18 marzec 2006 - 02:41

Hmm... a ja zaczne tutaj wink.gif
Witam wszystkich i takie tam... wlasnie takiego serwisu mi teraz potrzeba, od jakiegos czasu ucze sie PHP, SQL i Perla. Mysle, ze wiedza jaka tu znajde... przyda sie wink.gif
Pozdrawiam wink.gif
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Google 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 26 marzec 2006 - 12:50

Witam mam pytanie odnosnie ilosci zaindexowanych podstron. Czy ta ilosc jest rzeczywiscie taka wazna? Tzn chodzi mi o zbudowanie serwisu z ktorego bede linkowal dalej itd itp wiadomo wink.gif Jestem poczatkujacy i sie zastanawiam czy jesli umieszcze w takim serwisie link i pojawi on sie na powiedzmy 1000cu podstronach to czy to duzo daje? Google chyba widzi ze to jeden serwis prawda? Drugie pytanie po jakim czasie mozna umieszczac link do jakiejs strony na np. 1000cu podstron jednoczesnie zeby nie zaszkodzic pozycji? Z gory dzieki za odpowiedz i pozdro serdeczne!!!
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   trakker 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 26 marzec 2006 - 04:16

QUOTE(Google @ Mar 26 2006, 01:50 AM) Wyświetl post
Witam mam pytanie odnosnie ilosci zaindexowanych podstron. Czy ta ilosc jest rzeczywiscie taka wazna?

Tak.

Jestem poczatkujacy i sie zastanawiam czy jesli umieszcze w takim serwisie link i pojawi on sie na powiedzmy 1000cu podstronach to czy to duzo daje?

A co znaczy dużo? Napewno jedna farma nie wystarczy.

Drugie pytanie po jakim czasie mozna umieszczac link do jakiejs strony na np. 1000cu podstron jednoczesnie zeby nie zaszkodzic pozycji?

Nie linkuj wszedzie tego samego. Na każdej podstronie farmy możesz umieścić linki do postron spama. Tytuły linków powinny być różne. Chyba o tym pisałem? Linki na farmach możesz umieszać nawet chwile po zindeksowaniu, a nawet przed. Ja umieszczam je dopiero jak farma ma już prawie stałą wartość site:.

██████ PeakClick ██████
0

Udostępnij ten temat:

• 7 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »