Pozycjonowanie.pl: pozycjonowanie dwoch stron, wnioski i obserwacje - Pozycjonowanie.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

pozycjonowanie dwoch stron, wnioski i obserwacje Co myslicie o tym? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   technex 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa: Members

Napisano 01 październik 2008 - 05:47

Witajcie. Mam taki przypadek z googlem, 19 wrzesnia zaczalem linkowac dwie nowe wysoko site-owe strony. Zalozmy za sa to strony A i B. Sa one podobne do siebie pod katem budowy serwisu, czyli strona glowna prowadzi do podstron serwisu, linkowanie wewnetrzne dobre i bardzo podobne. Oczywiscie kod i layout calkiem inny.
No i tak:
Strona A w pierwszy dzien dodalem okolo 20 linkow, kilka serwisow spolecznosciowych, jakies scuttle i blogi tematyczne do strony pozycjonowanej, pozniej dodawalem po 5 linkow co dzien lub co dwa (blogi, scuttle), i linkowane zawsze do strony glownej.

Strona B w pierwszy dzien kilka linkow moze 3-4 pozniej od czasu do czasu jakis link moze dwa, co dwa trzy dni(blogi, scuttle), zawsze linkowane do strony glownej.

W pierwszym dniu linkowania strona A po 8 godzinach wskoczyla w index googla i miala site 149 stron, pozniej z dnia na dzien malalo i teraz jest roznie od 20 do 40 w indexie. Podstrony siedza juz ladnie w serpach, glownej na pozycjonowana fraze niema wogole w serpach, byla ale zniknela. Yahoo pokazuje dzis 49 linkow do strony glownej.

Strona B wskoczyla w index po kilku dniach od linkowania z site 15, pozniej 30 a teraz ma 60 w indexie.
Podstrony sziedza kiepsko w serpach, głowna jest na pierwszym miejscu ale fraza z kosmosu i wynikow na to zapytanie moze 300. Yahoo pokazuje dzis 31 linkow do strony glownej.
I teraz co mnie martwi, to to, ze strona A linkowana byla mocniej i w statach widze ze googlebot odwiedzil okolo 500 stron, natomiast strona B slabiej linkowana i googlebot odwiedzil 1500 stron.

Jak myslicie czy to juz jest jakis filtr strony A na starcie ? Czy moze za wczesnie by o czyms tu wogole dyskutowac tylko linkowac spokojnie dalej >

Dodatkowo mam pytanie czy miejsce/otoczenie gdzie mam te strony ma znaczenie i wplyw na indeksowanie/pozycjonowanie w sensie takim ze na tych serwerach stoja tylko "hamskie" spamy i jest to na jednym adresie IP? Czy poprostu dac to na inny "czysty" serwer ?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarosz 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 01 październik 2008 - 11:07

Gdyby strona miała dłuższy staż uważał bym że to coś w rodzaju filtru, ale poczekaj jeszcze.

P.S. Lubie posty pisanie w tym stylu, tak trzymaj.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Nalesnik 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 04 październik 2008 - 08:00

Mam podobny przypadek.
Zrobiłem strona na subdomenie w domenie ktora ma kilka lat.
Po jednym dniu mialem zaindeksowanych ponad 100 stron i na wiele hasel bylem w top 10.
Po 2 dniach strona zupelnie wypadla z indexu, teraz jej site jest rozny - caly czas sie zmienia, ale w serpach nie jest juz tak wesolo

Mysle, ze ogolnie google juz inaczej podchodzi do indeksowania stron
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1