Zapraszam do obejrzenia serwisu MAGMY.
Przeglądarka magazynu opiera się o platformę publikacji plików PDF - ISSUU. Przeglądarka ISSUU jest osórowana tak, żeby wtapiała się w stronę.
Co myślicie o takiej formie prezentacji drukowanych materiałów? Wiem że z "usability" i "availability" kiepsko, bo screen reader nie przeczyta i nie można też zaznaczyć i skopiować do schowka - do tego są zamiesczone pliki PDF. Ale czy Wam przeglądarkę ISSUU obsługuje się dobrze?
Strona 1 z 1
[strong] magma.nsol.pl na issuu nowa strona magazynu Magma do oceny - teraz oparta o ISSUU
Napisano 05 październik 2008 - 05:39
teraz oparta o ISSUU
a przedtem na czym była oparta??
a przedtem na czym była oparta??
darmowe ogłoszenia
ogłoszenia
K1 - K2
pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników tego wspaniałego forum
ogłoszenia
K1 - K2
pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników tego wspaniałego forum
Napisano 05 październik 2008 - 08:38
Fajnie, mi się podoba. Jednak tylko przeglądałem tą gazetę i do tego jest wygodne. Byćmoże gdybym się wczytywał w treść i więcej bym przy tym siedział miałbym inne zdanie.
Napisano 06 październik 2008 - 02:47
spokojnie da się używać
mi też sie podoba
no i nie da się chyba podpierdzielić kontentu co jest IMO plusem
Pozdro, Toy
Przeczytaj !!! *** Aktualnie pozycjonuję: zakłady sportowe i przemysłowe hehe...
jak słowo daję, PUSTE SERPY, nisza czeka :) *** że co, że jak, no właśnie :) YEAH
Przeczytaj !!! *** Aktualnie pozycjonuję: zakłady sportowe i przemysłowe hehe...
jak słowo daję, PUSTE SERPY, nisza czeka :) *** że co, że jak, no właśnie :) YEAH
Napisano 06 październik 2008 - 06:56
Przedtem była tekstowa i zbudowana na Drupalu. Stary serwis pozostawiony żeby Google się nie obraziło.
Zmiana na issuu była dlatego że Magma to głównie magazyn drukowany. Powstaje wydanie złożone w InDesignie i można z niego szybko zrobić PDF-a do Sieci.
Idea żeby robić też wersję tekstową była szczytna (dostępność, przyjazność, SEO) ale nikt nie miał tego czasu porządnie i systematycznie robić. W przyszłości może będzie częściowy powrót do wersji tekstowej: do wyboru przeglądanie w ISSUU i teksty w html.
Nowa wersja została na forach mocno objechana za brak dostępności dla osób z utrudnieniami (nie można sobie ustawić innych kolorów i czcionki do czytania, nie można przeczytać w screen readerze). Ta sprawa "kiedyś" zostanie rozwiązana przez publikację wersji tekstowej.
Zmiana na issuu była dlatego że Magma to głównie magazyn drukowany. Powstaje wydanie złożone w InDesignie i można z niego szybko zrobić PDF-a do Sieci.
Idea żeby robić też wersję tekstową była szczytna (dostępność, przyjazność, SEO) ale nikt nie miał tego czasu porządnie i systematycznie robić. W przyszłości może będzie częściowy powrót do wersji tekstowej: do wyboru przeglądanie w ISSUU i teksty w html.
Nowa wersja została na forach mocno objechana za brak dostępności dla osób z utrudnieniami (nie można sobie ustawić innych kolorów i czcionki do czytania, nie można przeczytać w screen readerze). Ta sprawa "kiedyś" zostanie rozwiązana przez publikację wersji tekstowej.
Napisano 06 październik 2008 - 09:13
brak dostępności dla osób z utrudnieniami (nie można sobie ustawić innych kolorów i czcionki do czytania, nie można przeczytać w screen readerze).
a nie wystarczy udostepnić PDF'a do samodzielnego sciagniecia ??
Pozdro, Toy
Napisano 07 październik 2008 - 04:33
a nie wystarczy udostepnić PDF'a do samodzielnego sciagniecia ??
I tak też jest obecnie (-:
Jednak myślę że potrzebne są obie formy: prosta tekstowa (html, dobry markup, trzymanie się standardów, dostępność, przyjazna tradycjonalistom i robotom) ORAZ bajerancka... jak ISSUU. Trudno byłoby to połączyć w jednej technologii.
ISSUU pracuje nad "dostępnością" ale to bardzo długa droga. A z drugiej strony zwykły tekst jest dla wielu nudny i bardzo pozytywnie reagują na coś takiego jak ISSUU.
Nie chcę zabezpieczać się technologicznie przed podpierniczaniem treści. W niedalekiech przyszłości chciałbym dodać porządnie przygotowaną wersję tekstową serwisu i zautomatyzować jej aktualizację skryptami InDesignia. A potem wynajdę lekarstwo na raka i usunę kicz z telewizji (-:
Napisano 06 grudzień 2008 - 01:29
Magma Nowa Sól doczekała się dwudziestego siódmego wydania. Reakcje są serwis bardzo pozytywne (-:
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1

Pomoc
Dodaj odpowiedź