Pozycjonowanie.pl: Polskie znaki w treści i meta tagach - Pozycjonowanie.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Polskie znaki w treści i meta tagach Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   devilq 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa: Members

Napisano 18 październik 2009 - 12:35

Witam.
Mam pytanie odnośnie tego jak widzi i indeksuje stronę googlebot. Pytanie to nasunęło mi się gdy skorzystałem z narzędzia w google webtools (laboratorium-->pobierz jako googlebot).

Ponieważ na stronie mam niby kodowanie w ISO-8859-2 i PL a program ten widzi polskie znaki jako "?".
Nie wiem jak duży to ma wpływ na pozycjonowanie strony. Dodam do tego, że w treści znaki są wpisywane normalnie, gdy otworzę stronę w notatniku to wyskakują krzaki. Nie chciałbym aby to się negatywnie odbijało na moich stronach.

Podaję linki:
http://www.sklep.zarma.pl
http://www.zarma.pl - w przeróbce obecnie

Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi smile.gif

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   devilq 

• Newbie
  • Pip

Napisano 18 październik 2009 - 04:18

Mam nowe informacje smile.gif
Na stronie zarma.pl zmieniłem kodowanie na UTF-8 i to wystarczyło, nie rozumie tylko dlaczego kodowanie ISO-8859-2 nie dzialało poprawnie, ale mniejsza z tym.

Natomiast na sklepie operacja zmiany kodowania zakończyła się jedynie częściowym powodzeniem, bowiem dobrze odczytywane są jedynie dane zawarte w pliku, natomiast wszystko co jest wczytywane z baz danych ma teraz krzaki nawet w przeglądarce. jest to zapewne niezgodność kodowań strony i wpisów w bazie danych.

Nie wiem czy ktoś zna się na tyle żeby te kodowanie ustawić zgodnie, ponieważ wydaje mi się że to wpływa znacznie na pozycjonowanie.

pozdro i czekam na jakieś odpowiedzi. Chce wiedzieć czy to ma wpływ na pozycjonowanie czy nie.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Sernik 

• Newbie
  • Pip

Napisano 18 październik 2009 - 08:46

CYTAT(devilq @ Oct 18 2009, 05:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Mam nowe informacje smile.gif
Na stronie zarma.pl zmieniłem kodowanie na UTF-8 i to wystarczyło, nie rozumie tylko dlaczego kodowanie ISO-8859-2 nie dzialało poprawnie, ale mniejsza z tym.

Natomiast na sklepie operacja zmiany kodowania zakończyła się jedynie częściowym powodzeniem, bowiem dobrze odczytywane są jedynie dane zawarte w pliku, natomiast wszystko co jest wczytywane z baz danych ma teraz krzaki nawet w przeglądarce. jest to zapewne niezgodność kodowań strony i wpisów w bazie danych.

Nie wiem czy ktoś zna się na tyle żeby te kodowanie ustawić zgodnie, ponieważ wydaje mi się że to wpływa znacznie na pozycjonowanie.

pozdro i czekam na jakieś odpowiedzi. Chce wiedzieć czy to ma wpływ na pozycjonowanie czy nie.

Może plik .html, lub plik .php generujący HTML był zakodowany inaczej niż deklarowałeś to w HTML ?

Blog o artystach (biogramy, wywiady) oraz najnowsze obrazy olejne wystawione w galerii. Zapraszam
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   balas 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 19 październik 2009 - 08:39

@devilq - dane w bazie danych przerób sobie hurtowo np w phpmyadminie (komendy dla masowej zmiany znaków znajdziesz w Google w minutę) i będzie śmigać.

powodzenia
Wymienię się linkami i artykułami presell page w różnych tematykach. Wiele domen, wiele IP. Zainteresowanych zapraszam na PW.

Web Systems Łódź: reklama online
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Avatarus 

• Member
  • PipPip

Napisano 06 listopad 2009 - 03:52

Też miałem taką sprawę trudną ze stroną i wystarczyło zmienić w jednym pliku php na utf-8
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1