Pozycjonowanie.pl: zmiana designu strony - Pozycjonowanie.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

zmiana designu strony Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   pavlus007 

• Member
  • PipPip
  • Grupa: Members

Napisano 20 listopad 2009 - 05:34

Witam
Pozycjonuję stronę średnio intensywnie przez 2 miesiące. Mam zamiar zmienić całkowicie kod strony, ale nazwy podstron i treść zostawiam. Czy stracę coś na tym?

Mam do Was jeszcze 2 pytanie. Nie zakładam nowego postu żeby nie robić śmietnika.
Mam dużo contentu na stronie, ale pierwsze 250 znaków treści (dla Google te 250 znaków jest najważniejsze) to linki do artykułów tematycznych i krótkie opisy do nich (w sumie jest tego 1049 znaków). Zatem pytanie brzmi czy da się jakoś "wskazać" Google gdzie jest najważniejsza treść na stronie, którą ma brać pod uwagę?

oto obrazek mniej więcej jak wygląda moja strona:

wielkie dzięki z góry za pomoc
pozdrawiam
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   jsmp 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 20 listopad 2009 - 07:26

Czy innym jest zmiana designu czym innym zmiana kodu. Można jeden i ten sam kod po prostu ostylować inaczej, a można po prostu zaprojektować nowy kod.

Zmiana kodu oznaczać będzie że google przejrzy kod szczegółowiej, szukając szczególnie znaczników semantycznych. Jeśli je już teraz wykorzystujesz i te aspekty sie nie zmienią nie będzie źle. Jeśli jednak zmienisz wszystko to zależy na jak zmienisz, czy na lepsze czy gorsze smile.gif By zrobić to dobrze poczytaj o semantyce kodu

Co do samego tego co masz z przodu - to możesz wskazać google co jest ważniejsze przenosząc box z kontentem przed menu. Stosując CSS można dowolnie manipulować blokami, więc jeśli kod z menu dasz za kontent i zmienisz odpowiednio style (float) to i tak wszystko będzie tak jak wyglądało poprzednio, a przeniesiesz kontener na przód. Choć czemu nie chcesz mieć na początku linków? To jest równie ważne, promuje (jako ważniejsze) linki, które zazwyczaj są objęte ważnymi słowami kluczowymi, więc przemyśl to jeszcze.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   pavlus007 

• Member
  • PipPip

Napisano 20 listopad 2009 - 10:59

Aha. Wielkie dzięki, bardzo mi pomogłeś.

PS. http://poradnik-seo.pl/ < Super strona, uczyłem się z niej pozycjonowania. Tak więc podwójne dzięki
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   pavlus007 

• Member
  • PipPip

Napisano 21 listopad 2009 - 04:06

Przyjrzałem się tym stronom o semantyce, szperałem też w google, ale niestety nie mogę znaleźć żadnego zestawienia które by pokazywało znaczniki w kolejności od najistotniejszych. Znacie może takie strony?
Np nie wiem jaki rodzaj listy użyć, kiedy chcę wypunktować listę usług (bardzo zależy mi na tych słowach kluczowych)? Czy <ul> będzie najodpowiedniejszy?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   jsmp 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 22 listopad 2009 - 03:39

Nie ma oficjalnej listy ważności znaczników, bo i nie o to chodzi.

W semantyce chodzi o znaczenie kodu. Jeśli opisujesz jakiś tekst i w nim umieszczasz coś co użytkownik ma wprowadzić tekst z klawiatury używać powineneś <KBD> itd.

Co do ważności to jest kilka ważnych tagów:

<title>tytul strony</title>
<h1> ... <h6>
<strong><em>

To najważniejsze, reszta jest ważna ze względu na ZNACZENIE tekstu.

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   pavlus007 

• Member
  • PipPip

Napisano 27 styczeń 2010 - 10:33

Odkopuję temat.
Za tydzień czy dwa będę zmieniał cały kod strony (treść zostanie ta sama). Czy takie zmiany przynoszą jakieś korzyści czy odbijają się negatywnie na pozycjach? (pozycjonuję stronę średnio intensywnie już ok. pół roku)

Pozdrawiam

@Przy okazji proszę Was o kolejną radę. Właśnie kończę upraszczać kod mojej strony. (wcześniej stosunek tekstu do kodu był na przeciętnej podstronie równy ok. 1:15, a teraz, po wielu uproszczeniach kodu: 1:3). Przy okazji poprawiłem menu z js na zwykłe linki. Podstron mam 20 kilka.
Co polecacie zrobić / co zmienić / czego się w tej chwili wystrzegać przy pozycjonowaniu? Czy przestać linkować na parę dni? Albo może kopiować podstrony na serwer po trochu? (ok. 10 moich podstron jest bardzo rzadko odwiedzanych więc mogłyby się trochę różnić od pozostałych - zoptymalizowana strona lekko różni się od starej)
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1