Pozycjonowanie.pl: Dwie domeny i wzajemne linkowanie - czy to jest złe? - Pozycjonowanie.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Dwie domeny i wzajemne linkowanie - czy to jest złe? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   skibbbi 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa: Members

Napisano 27 kwiecień 2010 - 06:19

Witam,

To mój pierwszy post na temat pozycjonowania choć mam nadzieję, że moje pytania nie będę zbyt banalne. Aby nie zamęczać zbyt prostymi pytaniami najpierw przeczytałem parę książek i sporo się wyjaśniło. Teraz chcę doszlifować swoją wiedzę, bo niektórych tematów nie jestem do końca pewny.

Chodzi o pewną myśl z książki "Marketing z Google" Pawła Kobisa. Pisze On, że nie jest wskazane linkowanie bezpośrednie dwóch domen czyli

www.a.pl <--> www.b.pl

i lepiej będzie gdy www.a.pl -> www.b.pl -> www.c.pl -> www.a.pl

czy jest to prawdą?

A teraz przykład. Moja firma zajmuje się remontami budowlanymi. Mam stronę o remontach i staram się pozycjonować ją na słowa związane z remontem. Jednak ostatnio chcemy w firmie postawić mocniej na jeden z aspektów remontów czyli malowanie wnętrz. Zrobiłem oddzielną stronę o tym zagadnieniu i teraz mam dylemat odnośnie linkowania. Chciałbym obydwie domeny a raczej konkretne strony z obydwu domen polinkować nawzajem. Jak to zrobić by nie stracić pozycji starszej strony o remontach a z drugiej strony wzmocnić pozycję nowej strony o malowaniu. Są jakieś reguły na ten temat?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   balas 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 27 kwiecień 2010 - 09:22

Nie ma reguł.
Wymienię się linkami i artykułami presell page w różnych tematykach. Wiele domen, wiele IP. Zainteresowanych zapraszam na PW.

Web Systems Łódź: reklama online
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   proks 

• Member
  • PipPip

Napisano 29 kwiecień 2010 - 02:52

nie znamy domen, wielkości serwisów i paru innnych rzeczy, więc problem jest czysto akademicki.
Zakładam:
domena o remontach np.
www.remonty.com
strona główna plus do 10 podstron, kilka lat w sieci, PR pomiędzy 2 a 4
jedna z podstron traktuje o malowaniu.

domena o malowaniu np.
www.malowanie.co.uk
świeża, pr=0
max do kilku podstron

Dałbym linka z remonty.com/malowanie.php do malowanie.co.uk o odpowiednim anchorze, najlepiej z treści.
W drugą stronę linka bym nie dawał.
Pierwsza domena nie ucierpi, druga może trochę zyskać.

Dodatkowo postawiłbym kilka precli na własne potrzeby, gdzie raz na kilka dni, może rzadziej dodawałbym jakiś artykuł.
Precle można polinkować między sobą (z blogrolla, albo z artykułów), ale docelowo linki szłyby do obydwu serwisów, przypadkowo, w zależności od artykułów.
Nie wypuszczałbym linka z każdego arta.
Precla ograniczyłbym do 20-30 artykułów, z czego z max 8 wypuściłbym linka na remonty i z 8 na malowanie.
Później precla odstawiam ad-acta i stawiam następnego.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   skibbbi 

• Newbie
  • Pip

Napisano 29 kwiecień 2010 - 05:20

Bardzo ciekawe rozwiązanie. Przemyślę. Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Takie wskazanie kierunku jest tym na co zliczyłem.

A tak przy okazji to co to jest blogroll?

0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1