Witam
To mój pierwszy post na tym forum, niemniej jednak przejdę odrazu do konkretów.
Webmasteruję sobie pewną stroną www :-), nie nastawioną na zarobki itp - jest ona raczej związana z moim "hobby". Jednakże, jakiś czas temu zainteresował mnie temat pozycjonowania.
I tak dotarłem do problemu google'a i sitemapów.
Na wstępie mojej "zabawy" miałem 50 zindeksowanych linków (co stanowi około 1/2 ilosci na stronie).
Ktoś na tym forum pisał o ilości indeksacji stron w googlu, iż jest ona stopniowa. I im starsza domena tym większa ilosc stron które googlebot sobie "plądruje".
Dodałem moją www do sitemapów google'a, z ilością ponad 100 normalnych linków (normalny, tworzony content, przetwarzany przez sef joomli :>). Tymczasem google przetworzył to, 1 dzień cieszyłem się liczbą 93 linków w indexie. A potem 80, dalej znów ~50-60. I spada z dnia na dzień...
Jakieś kilka dni temu postanowiłem napisać skrypt generujący kontent do plików html (takie ekstremalnie proste badziewie w php) z bazy w *.txt na keywordy dotyczące mojej strony. Wrzuciłem wpierw sitemap z 400 linkami. Google nagle przestał indeksować moje www :-o, więc wrzuciłem mu sitemap jeszcze raz - i powtórzył się problem (wpierw ok 90 zaindeksowanych i spadło do ~50).
To samo gdy dałem mu sitemap z 1500 linków, a potem "normalny" (generowany z "prawdziwego" contentu).
Domena jest *.com i z września, to tak na marginesie.
Może ktoś wie coś dokładniej jak to jest z tymi googlami, sitemaps i indeksowaniem?
Z góry dzięki za każde sensowne info :-)
Love, M.
Strona 1 z 1
Google, sitemaps itd hmmm...
Napisano 20 marzec 2006 - 01:45
Linki, linki, linki.... Chcesz zaindexowac strone - niech jak najwiecej linkow do niej prowadzi. Google sitemaps to taki bajer, ktory nie pomaga za bardzo w kompletnym zaindexowaniu. A juz na pewno nie baw sie tym jak masz generowany kontent typu doorwaye itp
Po prostu zalatw pare linko ze stron z PR4+ i zobaczysz, ze po paru dniach bedziesz mial serwis mocniej zaindexowany.
Napisano 20 marzec 2006 - 06:55
Witam
(cut)
Po prostu zalatw pare linko ze stron z PR4+ i zobaczysz, ze po paru dniach bedziesz mial serwis mocniej zaindexowany.
Ok, zrozumiałem capniętą część postu. Co do stron z pr4+ - ma ktoś jakieś gotowe koncepcje darmowe które faktycznie działają? (mam od 2 tyg strone w katalogach z pr 4+ i "dupa pawiana"). LinkVault niezbyt chce "hasać" na "pięknej joomli!". :|
Love, M.
(cut)
Ok, zrozumiałem capniętą część postu. Co do stron z pr4+ - ma ktoś jakieś gotowe koncepcje darmowe które faktycznie działają? (mam od 2 tyg strone w katalogach z pr 4+ i "dupa pawiana"). LinkVault niezbyt chce "hasać" na "pięknej joomli!". :|
Love, M.
Napisano 20 marzec 2006 - 08:45
Wymiana linkami, katalogi seo friendly - nie przeleci bot od razu, ale kiedys na pewno. Wszelkie systemy wymiany linkow typu linkor itp (ale stosuj je kiedy masz juz troche starsza domene.
Napisano 26 marzec 2006 - 01:09
ale stosuj je kiedy masz juz troche starsza domene.
1. Nie lepiej systemy z linkami stalymi? np. linkujpro - linkor sie oryl zla slawa
2. Jakie znaczenie ma tu wiek domeny? LP nie dodaje i tak wiecej niz 15 linkow na dobe i to dzies na glebokich podstronach wiec nie zaszkodzi chyba prawda?
Napisano 26 marzec 2006 - 04:39
No dobra, ale zlozmy tak - robisz strone gdzie jest duuuzo podstron - piosenki, czy inne duperele. Wrzucasz dzies i sie do niej nie przyznajesz - za to jak wrzucisz tam system WL to nabijesz sobie punkty i mozesz inne cos reklamowac w systemie - nie jest tak ze trzeba miec linki na stronie do ktorej linkujesz. Fakt ze dziala jak dziala ale wcholere linkow z tego mam za darmo - bo umiescilem ich system na malowartosiciowym katalogu i mam z tego 2500 linkow do mojej stronych i to z ciekawszych stron niz katalogi tylko itd. tak wiec nie jest chyba tak zle? A ze wlasciciele np. linkora to viagrowcy to wiem
ja korzystam tylko z wymiany linkow stalych. pozdrowienia
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1

Pomoc