Pozycjonowanie.pl: pier*** podatki - Pozycjonowanie.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

pier*** podatki Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mutex 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa: Members

Napisano 25 marzec 2006 - 07:57

placicie podatki? tongue.gif

- western union na pewno rejestruje wszystkie operacje.
- przelew na konto.. przy malych kwotach banki to rejestruja ale nie popychaja dalej do US, co przy > 10k euro?
- moze da sie jakims epassporte czy cos?
- czek.. mozna zrobic to co z adsense.. czyli realizowac od reki np. w warszawie w bph na ul. jasnej 1. nie trzeba miec konta, z tego co wiem to kazda kwote realizuja. czeka sie 15minut.. kasjer powiedzial ze bank tego nigdzie nie zglasza.. ale czy na pewno US sie nie dowie?
- czy peakclick wysyla info o zarobionej kasie do polski?
- czy google wysyla info o zarobionej kasie do polski? (ma chyba obowiazek?)

jak sie rozliczancie?
ja place podatki.. ale mnie to wkur*** i mysle co by tu zrobic zeby zarobic te **% wiecej.. smile.gif

pisze co miesiac w picie 53 ze to zarobki z zagranicy.. 20% to koszt uzyskania przychodu wiec placi sie podatek od 80% ale to i tak w chu* wink.gif

mozna zalozyc firme, przejsc na liniowy i placi sie zawsze 19%.. serwerki mozna wrzucac w koszty.. ale chyba ameryki tutaj nie odkrylem;) a 19% to i tak za duzo!

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Artooreq 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 26 marzec 2006 - 12:00

Dzisiaj czytalem w jakiejs gazecie prawnej, ze MF dało zalecenie fiskusowi do dokladniejszego przyglądania się firmom eksportującym do UE (pewno usługi tez)
0

#3 Guest_Maddox_*

• Grupa: Guests

Napisano 26 marzec 2006 - 12:29

nie powinnismy narazie omawiac takich tematow na tym forum, mysle ze urzad skarbowy by sie szybko zainteresowal smile.gif
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   blind 

• Newbie
  • Pip

Napisano 26 marzec 2006 - 01:57

a ja na prv chetnie bym sie dowiedzial cos na temat firmy w polsce etc.. ma ktos rozlicza sie? prv pls
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Arrival 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa: Moderators

Napisano 26 marzec 2006 - 02:09

Ja mam zarejestrowana firme i rozliczam firmy z usa i z ue (m. in. peak). Wystawiam normalna fakture ze stawkami vat:
- dla usa - 0%
- dla krajow unii - np
Do faktury przypinam wydruk z konta bankowego potwierdzajacy przelew przychodzacy i zanosze to do biura rach. biggrin.gif Podatek od tego jak od kazdych innych dochodow - 19% liniowy.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Noobie 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 26 marzec 2006 - 03:32

dokladnie tak + szukanie usilne kosztow...
czyli jak sie dobrze powalczy to wcale nie placi sie calych 19%... a przy malych zarobkach jak moje obecnie to wogole podatku nie place prawie smile.gif

Pozdrawiam
Jak slac traffik to tylko do PeakClick.com - SignUp
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   trakker 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 26 marzec 2006 - 04:02

Przy małych przychodach można olać urząd skarbowy. Jak zaczyna się zarabiać więcej trzeba pomyśleć o firmie. Banki w Polsce MUSZĄ ustawowo zgłaszać przelewy powyżej 15000 EUR. Takie operacje automatycznie zbierane są w systemach bankowych. Przelew na taką kwotę i na 100% zainteresuje się wami urząd skarbowy. W przypadku zatajania przychodów (i pod warunkiem, że US to wykryje) będziecie musieli zapłacić jako podatek 80% (czy 85%) tego co zatailiście.

Ja żeby mieć spokoj mam DG. Rejestrujecie się od razu na liniowy 19%, od razu rejestracja na VAT + VAT-UE. Na wszelkie przychody wystawia się fakturę. Eksport usług to 0% VAT dla USA, np dla UE (trzeba mieć VAT-UE). Koniecznie warto wziąć księgową, niech ona się tym zajmuje wink.gif Domeny, hosting, telefon, notebook, łącze... lecą w koszty. Nadpłacony VAT zwijacie z powrotem.

Mnie bardziej zaciekawiłoby offshore, o ile ktoś ma z tym praktyczne doświadczenie.

██████ PeakClick ██████
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Noobie 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 26 marzec 2006 - 04:19

Co do offshore...

http://inwestycje.org/
w szczegolnosci : http://inwestycje.org/index.php?men=1&dok=7

Najbardziej popularnym bankiem offshore jest e-gold.com
http://www.e-gold.com/stats.html

Lista bankow offshore : http://www.offshore-bank-list.com/index.html

Pozdrawiam
Jak slac traffik to tylko do PeakClick.com - SignUp
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   trakker 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 26 marzec 2006 - 05:08

QUOTE(Rookie @ Mar 26 2006, 05:19 PM) Wyświetl post
Najbardziej popularnym bankiem offshore jest e-gold.com
http://www.e-gold.com/stats.html

E-golda to sobie można stosować dla małych sum. Niewiem czy w e-gold się coś zmieniło, ale kiedyś trzeba było wymieniać kasę przez pośredników. Nie wyobrażam sobie w ogóle takiej wymiany dla większej kasy. Jeśli już ktoś chce coś takiego to polecam ePassporte - dostaje się kartę.

Natomiast mi chodziło o kupno spółki offshore. Proszę mi linków nie podawać, bo mogę sobie to sam wyszukać. Kwestia tylko tego, że szukam kogoś kto praktycznie się w to bawił. Nie chce się naciąć na to, że będą to spółki zadłużone, bądź nie zostanie wykręcony inny wałek...

██████ PeakClick ██████
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Arrival 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa: Moderators

Napisano 26 marzec 2006 - 05:22

Co do spolek offshore to tu ciekawy link - http://www.spolki-zagraniczne.pl/. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz... Przykladowo jesli jestem obywatelem polski i mam spolke offshore i ona zarabia X kasy. To teraz jesli np. kupuje w polsce samochod i go tu rejestruje to i tak musze chyba ta kwote jaka wydam na zakup wykazac jako moj dochod i zaplacic 19% prawda?
0

#11 Guest_Maddox_*

Napisano 27 marzec 2006 - 02:41

QUOTE(trakker @ Mar 26 2006, 05:08 PM) Wyświetl post

E-golda to sobie można stosować dla małych sum. Niewiem czy w e-gold się coś zmieniło, ale kiedyś trzeba było wymieniać kasę przez pośredników. Nie wyobrażam sobie w ogóle takiej wymiany dla większej kasy. Jeśli już ktoś chce coś takiego to polecam ePassporte - dostaje się kartę.

Natomiast mi chodziło o kupno spółki offshore. Proszę mi linków nie podawać, bo mogę sobie to sam wyszukać. Kwestia tylko tego, że szukam kogoś kto praktycznie się w to bawił. Nie chce się naciąć na to, że będą to spółki zadłużone, bądź nie zostanie wykręcony inny wałek...

napisz na gadu to cie poinformuje wzdluz i wszerz
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   ShiSer 

• Member
  • PipPip

Napisano 04 sierpień 2006 - 05:24

Co do spolek offshore to tu ciekawy link - http://www.spolki-zagraniczne.pl/. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz... Przykladowo jesli jestem obywatelem polski i mam spolke offshore i ona zarabia X kasy. To teraz jesli np. kupuje w polsce samochod i go tu rejestruje to i tak musze chyba ta kwote jaka wydam na zakup wykazac jako moj dochod i zaplacic 19% prawda?

To zależy od typu spółki chyba... w praktyce zatajasz dochód jak masz firmę np. w singapurze (przynajmniej tak twierdziła jedna z firm zajmująca się obsługą offshore).

Ciekawi mnie jeszcze czy w razie wpadki przeszadłby jeden wałek... Bo np. w anglii jest coś takiego że przez pierwsze 3 miesiące prowadzenia firmy (soletrader chyba) nie musisz jej rejestrować... "Ale ja mam firmę, płacę podatki, w Anglii, tylko jeszcze niezarejestrowana" i na tym oprzeć linię obrony.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   xxxlhxxx 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 13 sierpień 2006 - 11:03

QUOTE(Arrival @ Mar 26 2006, 03:09 AM) Wyświetl post

Ja mam zarejestrowana firme i rozliczam firmy z usa i z ue (m. in. peak). Wystawiam normalna fakture ze stawkami vat:
- dla usa - 0%
- dla krajow unii - np
Do faktury przypinam wydruk z konta bankowego potwierdzajacy przelew przychodzacy i zanosze to do biura rach. biggrin.gif Podatek od tego jak od kazdych innych dochodow - 19% liniowy.

ja jestem w podobnej sytuacji ale dopiero zakladam firme..wkrotce start.. moge prosic o wiecej informacji na temat faktur..tzn na co wystawiasz faktury do peak...

Pozdrawiam

p.s. W zamian za info...zapisze sie pod Ciebie do peak (NIEAKTUALNE SORKI) wink.gif
0

#14 Guest_kaspergo_*

Napisano 11 listopad 2006 - 01:33

Witam!
Zwracam się z konkretnym pytaniem:
Jestem uczniem, załozyłem sobie konto na google adnsense. Na google miesięcznie zarabiam od od 300 do 400 złotych. Są to nie duże kwoty, z czasem mogą minimalnie wzrosnąć, nie bardzo chce mi się płacić podatek, ponieważ nie wiem jak.
1.Czy powinienem płacić podatek od tych kwot?
2.Czy uważacie że do tak małych wypłat Urząd Skarbowy może się przyczepić?, dostaję co miesjąc przelew na konto.

Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś miał problemy z US także proszę pisać

POZDRAWIAM smile.gif
0

#15 Guest_Noobie_*

Napisano 11 listopad 2006 - 05:06

1 - kazdy dochod powinien byc opodatkowany
2 - jak Cie sprawdza to lezysz.. a czy Cie sprawdza to tego nie wie nikt wink.gif Pamietaj rowniez, o ile dobrze amietam - w tyl moga zlookać Ciebie 5 lat - wiec jak za 4 na czyms podpadniesz i cie sprawdza to duze prawdopodobienstwo ze i to co dostawales z adsensa ich zainteresuje smile.gif

Pozdrawiam
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Szuruburu 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Napisano 19 wrzesień 2007 - 12:23

QUOTE(trakker @ Mar 26 2006, 05:02 PM) Wyświetl post
Ja żeby mieć spokoj mam DG. Rejestrujecie się od razu na liniowy 19%, od razu rejestracja na VAT + VAT-UE. Na wszelkie przychody wystawia się fakturę. Eksport usług to 0% VAT dla USA, np dla UE (trzeba mieć VAT-UE).

Sorry, że odświeżam temat ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych informacji, wszędzie opisany adsense (a on jest z USA, to wiadomo inaczej się rozliczać trzeba), a księgowe w okolicy mam takie, że aż żal dupe ściska, na zdanie "Jak się rozliczać z krajem Unii" reagują jak łysy na grzebień, jedne mówią 0%, drugie NP, trzecie wymyślają jakieś faktury wewnętrzne i już sam nie wiem co i jak.
Dlatego mam pytanie do kogoś kto się rozlicza z PC jako firma. Jak to wygląda u Was?
Wystawiacie normalne faktury VAT, nie żadne wewnętrzne, z NIPem UE na peakclicka? Oryginał do kosza, kopia do księgowania? Macie europejski nip peakclicka? Jaka stawka VAT? Dopisujecie coś na faktyrach? itp itd.
Liczę na konkretne odpowiedzi, dzięki wielkie.
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1